top of page

Po Visu... pomalo

Jednom su Kruzu rekli – ti si u ovaj brak donio kuću na Visu. A što je ona donijela? Rekao je– osmijeh (to dok je još bio romantičan – danas bi rekao – kaos i ludilo...opet dobro, jelda? :D).

Sjećam se kad me je prvi puta odveo na Vis (i to ne samo zato jer smo išli s njegovim roditeljima). Bio je svibanj. Onaj topli, pravo proljetni, ne kao ovaj jesensko/zimski. Sjećam se prvog uplovljavanja golemog trajekta u malu višku luku - to da je trajekt golem, a luka mala je moj subjektivan doživljaj, razumjet ću ako imamo različito viđenje veličine. Bilo da sam na trajektu, ili gledam dolazak s viške rive, taj me prizor i osam godina kasnije, uvijek iznova oduševljava.

Prema Visu je jednostavno teško ostati ravnodušan. Jedan je to od otoka koji zbog vojne povijesti i dugogodišnje izoliranosti još uvijek nije pretvoren u betonsko carstvo. Tamo i u srcu sezone uvijek imaš metaripo mjesta oko svog ručnika na plaži - sa svih strana (In your face, ti neki drugi hrvatski otoče). Duge ugodne šetnje, ukusna hrana, divno more, uske uličice, kamene kuće, divlja priroda i onaj "vrijeme je stalo" štih. Masovni turizam ovdje je i dalje nepoznanica – nadam se da će tako i ostati.

Ako ste smješteni baš u Visu, onda ćemo se vjerujem sresti. Volim Vis. Ljepši mi je od Komiže. Eto, rekla sam javno. I znam da se većina neće složiti, ali eto. Ljepši mi je. I ima bolje kino na otvorenom.

Viške plaže

Kratki vodič po otoku, u slučaju da si baš tamo iznajmio apartman ovoga ljeta, baziram na omiljenim nam plažama.

1. Hotelsko-gradska

Ako si smješten u Visu i imaš djecu, uživat ćeš na hotelskoj plaži. Ili je to službena gradska?!? U svakom slučaju, desno od hotela... lijepa, dugačka, kamenčići, čisto more, dječica, luftići, veselje... Isto vrijedi i za Komižu. Hotelska je super kad si s djecom.

2. Grandovac - plaža kod Češke vile

Ova mi je stvarno draga. Pogotovo ako do nje dođemo biciklama. Možeš iznajmiti i one s prikolicama za djecu. Uživancija za cijelu obitelj.

A Češka vila je kompleks o kojem bi se dalo nadugo i naširoko. Nekada je pripadala vojsci JNA, a danas je ogroman turistički potencijal koji neiskorišteno stoji i čeka bolje dane.

3. Srebrna

Za dolazak do Srebrne, trebat će vam auto. Ako niste došli sa svojim, možete iznajmiti skuter ili šarenu bubu :). I nećete požaliti. More posebno čisto, a ime je dobila po srebrnom odsjaju neobično velikih oblutaka za vrijeme mjesečine. Romantika. Ovdje možeš provesti cijeli dan i ako si s malom djecom, a sve zahvaljujući gustoj borovoj šumi koja ju okružuje. Definitivno favorit.

4. Zaglav

Da bi došli do ovog pješčanog raja, morate ostaviti auto u Milni. Onda imate dvije opcije – ili iznajmiti brodić koji će vas dovesti do Zaglava ili hodati nekih 15 minuta. U znoju. Ali isplati se. Kažu da je ovo jedna od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj. S Larom smo otišli prvi puta tek prošle godine, kada je imala četiri. Mogli smo i prije, ali htjeli smo biti sigurni da ju nećemo morati nositi do tamo. Odnosno, da ju Kruz neće morati nositi. Ja bih izdahnula na pola puta (bi i on, al ne želimo kvariti sliku alfa mužjaka ;).

Ima po otoku puno plaža i uvala, no ovih par nam se zavuklo pod kožu. A i kad si na Visu uhvati te fjaka i sav si spor... pa kad nađeš ta neka mjesta koja su ti ok, jednostavno ne stigneš u dva – tri tjedna obići sve ostalo (majkemi, ne stigneš). To je prokletstvo kad imaš kuću na otoku koji je usporen. Uvijek misliš... ma ići ćemo tamo, ima vremena. Kad smo negdje drugdje, pravo je čudo koliko toga stignemo obići i vidjeti u par dana. Na Visu ne stignemo ništa. Upravo sam shvatila da je grozno imati kuću na Visu :D #hrvatsketragedije #ubitćemesvekar

Kad si na Visu:

Posjeti Titovu špilju – nije spektakl, al nekako si sretan jer si bio u rupi u kojoj je bio i Tito. Odi do Žene Glave (postoji, majkemi) i pojedi nešto fino. Odi na izlet brodicom i obiđi zelenu špilju i Stinivu. Popni se do Fort Georgea – lijepo su to sve obnovili i uredili. Samo nemoj naručiti limunadu gore jer ćeš ju platiti 30kn. A to je obična limunada. Vulgaris. Ni suncobranić ti ne stave. Prošetaj po Prirovu i obiđi groblje. Vjeruj mi. Posebno je. Posjeti Komižu (ali u kino idi u Visu). Ne zaboravi na Modru špilju – čarobna je.

I za kraj... gotovo na svakoj destinaciji imamo svoje sretno mjesto. U Visu to je Paradajz lost iliti Izgubljeni pomidor. Mjesto s posebnom vibrom. Navodno od ove godine više ne postoji. Ne znam kako ću bez svog sretnog mjesta. Morat ćemo pobijediti fjaku i krenuti u potragu za novim.

Iako na Vis odlazim već osam godina, još uvijek mi nije pokazao sve. Nema veze. Imamo vremena. Samo cijeli život. (opet romantika... ljuta romantika)


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page